19.6.15

Modstridende nyt om lindetræerne på Nørrebros Runddel

Fra flere uafhængige kilder, løber rapporterne nu ind, om træernes sundhedstilstand på Nørrebros Runddel. Kommunen vil fælde tre af de gamle lindetræer fordi et af dem er et “risiko træ” (man er bange for at det taber grene i hovedet på folk), og de to andre er “på vej i samme retning”. Både biologer og trækyndige har inspiceret træerne, og siger at *ingen* af dem er syge, eller en risiko. Der er hverken kronedød eller svampetegn. Det eneste de træer kunne trænge til, er en beskæring.
Kommunens grunde til at fælde.
Biolog Mogens Hansen: 
Jeg kunne ikke se nogen sygdomstegn på træerne. De så alle særdeles livskraftige ud. To af dem havde skader på stammen formentlig pga. af påkørsel, men der var ingen svaghedstegn at spore på de to træer som følge heraf.

Det var tydeligt at se, at træernes kroner ikke havde en harmonisk form, men en kraftig beskæring af træerne vil rette fint op på de gamle beskæringsskader. Netop en kraftig beskæring vil gøre træerne mere livskraftige og i bedre stand til at modstå sygdomme. Det er velkendt.

Plantehullerne kan forøges for de eksisterende træer blot ved at fjerne nogle flere brosten omkring dem. Derefter kan man give den frigjorte jord den nødvendige behandling til gunst for træerne.Et plantehul, der kan udbedres.

*****

Skovbiologen.
Vi har tidligere hørt fra en skovbiolog fra Verdensnaturfonden, der tilbageviser at gamle beskæringsskader overhovedet er en ulempe, de er ligefrem fremhævet som en fordel for fugle og insekter.******

Træplejeeksperten, arborist i Byens Træpleje.
En træpleje ekspert siger, at træerne helt klart har været udsat for en voldsom beskæring engang, men at lindetræer er utroligt hårdføre. Uden døde sektioner i kronen eller svampelegemer på stammen, er der ingen grund til bekymring. Anbefalingen er en kronereduktion, hvor man max fjerner 1/3 af krone volumen, og så vender tilbage hvert 3 år. Så er træet sikkert og det overlever. Det bedste kompromis for træ og mennesker.

******

De her oplysninger kan vi ikke sidde overhørig. Vi fremsender nu evalueringerne til kommunen. Med henvisning til Lov om offentlighed i forvaltningen, vil vi i samme forbindelse bede om aktindsigt i en sundhedsattest for træerne, og vide hvem der er blevet hørt i beslutningen om at fælde dem.

Vi er selvsagt dybt taknemmelige for at det lykkedes os at bevare de tre gamle træer, men vi har ikke råd til at miste tre andre store og raske vejtræer på Nørrebro. Vi ser os nødsaget til at gå videre med den her sag, fordi der tegner sig et mønster (se også sagen i Møllegade), som vi bliver nødt til at bryde nu.


Mere om Nørrebros Runddel, med de nyeste indlæg først:

No comments:

Post a Comment

Onde spam robotter ingen adgang.