INSPIRATIONSKATALOG

I anledning af Københavns nye træpolitik, vil vi opbygge et inspirationskatalog til vores politikere. Her kan de orientere sig om andre byers løsninger, til beskyttelse og bevarelse af gadetræer. Og gerne sætte midlerne af, til at matche dem.

Frederiksberg: copy/paste det hele, København. Det er der alt sammen!

https://www.frederiksberg.dk/sites/default/files/meetings-appendices/1476/Punkt_216_Bilag_2_Bilag_2_Traepolitikkens_handlingsplan.pdf

Handlingsplan til opfølgning på kommunens træpolitik 2018-2023

Udbedring af leveforhold, revitalisering af træer.
Brandts Klædefabrik, Odense:
"Vi prøver at forlænge levetiden på vores træ. Derfor er gartnerne igang med at lave bed omkring lindetræet på Amfipladsen. Der skal kunne komme meget mere vand til rødderne, og vi får sat planter, der gavner træet." Set på Instagram: link.
 

 Beskyttelse af træer under anlægsarbejde og byggeri.
Et helt katalog fra Oregon, USA fra dec. 2009. Kopier alt, København.
Tree Protection on Construction and Development Sites
 
https://catalog.extension.oregonstate.edu/sites/catalog/files/project/pdf/em8994.pdf


Trafiksikring
* Frederiksberg igen. (foto: Søren Have)Inspiration til glatførebekæmpelse uden salt.
* Frederiksberg kommune har lavet en fantastisk og helt enkel video til borgerne, hvor man forklarer præcis hvorfor der ikke må bruges salt, og også anbefaler alternativer.* New York Conservatory, instruktioner til glatførebekæmpelse: Don't Salt Your Steps: Winter Technical Tips.

Inspiration til beskyttelse af træer på byggepladser:
* Sådan gør man i Lissabon. HELE drypzonen afspærret, så der ingen trafik er henover de vigtigste rødder. Ingen mulighed for uheld. Og så det vildeste: en specialbygget krone svejset i jern, betrukket med metalnet, så kraner ikke kan komme til at svinge ind i den. Foto: River Ferdinandy.


* Træer der bliver vist hensyn under byggeri i Buenos Aires, Argentina. Foto: Jørgen Erik Assentoft.


Inspiration til beskyttelse af urinskadede træer:
* I Frankrig tester man lige nu et spændende koncept: tør-pissoirer. De kan opstilles frit, omdanner urin til gødning og begrænser ulugt. Link til artikel i The Guardian her. (Opdatering) DR har skrevet en spændende artikel om pissoiret, med gode illustrationer af processen her.

* Brug af speciel maling/coating Ultra Ever Dry, der tilbageviser urin. Måske på den beskyttelse, man opsætter om stammen? Brugt flere steder i verden for at beskytte monumenter og bygninger (bl.a. i Philadelphia, San Francisco, London og Rom). Link til historie om brugen i Køln, her. Link til producenten her.
* Skiltning ved de mest udsatte træer? Og oplysning generelt.
* Spændende projekt: Smelling the City. Visuelle virkemidler.
* Kontrolleret vedbend/klatreplanter, ved roden af træet? Til at aflaste barken (løser ikke problemet med sur jord)
* Opsætning af hegn og bede?
* Inspiration fra Aarhus, hvor de bruger beplantning til at beskytte mod bl.a. tis, salt og cykelparkering.Japan
En togstation bygges rundt om et 700 år gammelt træ.

Tyskland
Nærliggende store gadetræer bevares under byggeri/tænkes ind. Her Karstadt, Kiel.


New York, USA
Trækort (2016):
I New York City bad bystyret borgerne om at hjælpe med at kortlægge alle byens gadetræer. Det tog ca. et år, og nu er resultatet online: New York City Street Tree Map. Det giver et fuldt overblik over byens træer, hvor de står, hvilke arter, og beregner både miljømæssige og økonomiske fordele ved hver enkelt træ. Et uundværligt redskab for ethvert bystyre. Mere om trækortet her.

1 million træer (2015):
I 2007 besluttede New York City at der skulle plantes en million træer i byen. Igen med hjælp fra bl.a. borgerne. Et mål de nåede på imponerende 8 år. Læs mere her.

$2.3 millioner afsat til begrønning og bytræer (dec. 2016):
New York State Department of Environmental Conservation har besluttet af afsætte $2.3 millioner i 2017, til begrønning og bytræer. Ikke mindst i tætbeboede områder.

Begrundelsen:
"Trees and green space are an important part of a community, especially in densely populated urban areas where such resources are limited"

Hvem kan søge
"..the Environmental Protection Fund is investing $2.3 million in tree planting, maintenance grants, tree inventory and community forestry management plans. Grants are available to municipalities, public benefit corporations, public authorities, school districts, soil and water conservation districts, community colleges, not-for-profit organizations, and Indian nations or tribes."

Læs mere om nyheden her.

Paris, Frankrig.

Paris Juni 2019:
Asfalt viger for grønt, bilbaner reduceres, parkeringspladser inddrages og omdannes til små grønne oaser, byens vægge og de åbne pladser beplantes. Man har også gjort op med æstetikken, og vil fremover lade naturen vokse mere på egne præmisser. En "vildere" naturpleje. Artikel i Citylab her.


https://www.citylab.com/environment/2019/06/paris-trees-famous-landmarks-garden-park-urban-forest-design/591835/

De nye træer (observationer):
Nye træer får k æ m p e afskærmede bede, med vild natur. Der skiltes, orienteres og formanes: her skal passes meget på, et træ skal gro. Når det har fået rodfæste, fjernes rammen, og der lægges rist på for beskyttelse af rodzonen, så de unge rødder ikke dør i komprimeret jord. Og der sættes selvfølgelig gitter op om stammen. 
 Et fint, vildt bed til et nyplantet træ. Paris i august udgaven.


 Først anlægges det store bed, og der skærmes af. Så plantes træet, og der skiltes. Paris i april.


Når træet har fået rodfæste, fjernes hegnet. Paris i april.


Så får fortorvet lidt plads tilbage, der lægges en rist i rodzonen, og sættes gitter op til beskyttelse af stammen og den sårbare unge bark. Paris i april.


Spritnyt set up. Paris i april.

De voksne træer:
De voksne træer får også beskyttelse, mod trafik og parkerede biler. Smukke, svungne jern installationer, der indimellem tager nogle hug, der ellers ville have kostet træet uoprettelig skade.


Her har risten ikke kun den funktion at den aflaster rodzonen, den bruges også til at montere parkerings- og trafikværnet.

  
Hvert andet træ har en afskærmning, og bilerne holder som man kan se så tæt på som de kan. Uden jern, havde biler uundgåeligt skrabet træerne og de var blevet ramt af bildøre m.m.

  
Genial ramme, der tillader at man monterer bilværn, uden at grave i rodzonen.

  
En anden model, der her har reddet et stort platantræ.

Vejarbejde: 


Det er ikke til fortolkning hvor man må grave og aflæsse tunge sten og maskiner. Klare og respekterede grænser!

I Paris behandles træerne retteligt som en del af infrastrukturen. Som en investering, og med stor respekt. Det her, er hvad der skal til, for at udsatte gadetræer kan overleve og trives. Intet mindre.

*************
London, England.
Fra en park i Whitehall ved bredden af Themsen i London "I København ville dette skæve træ være blevet fældet forlængst, men her - midt i London - bliver det understøttet og er nu et eventyrligt sted at lege på". Foto: Lone Krogh Nørgaard

 

Liste over trækort i andre storbyer:
Amsterdam, Holland, Trees in Maintenance of City of Amsterdam
Utrecht, Holland Bomenkaart Gemeente Utrecht
New York, USA, New York City Street Tree Map 
Portland, USA, Street Tree Inventory Map
Philadelphia, USA, Philly Tree Map 
San Francisco, USA, San Francisco Urban Forest Map
London, UK, London Tree Map
Berlin, Tyskland, Berlin City Trees 
Frankfurt, Tyskland
Melbourne, Australien, Melbourne Urban Forest Visual
Wien, Østrig

Treepedia (sammenligner byer)

Trækort skabeloner:
Open Tree Map
Curio (smartphone baseret)