26.9.17

En afsked

I By Oasen’s hønsegård i De Gamles By, står et stort lærketræ lige midt i buret. Det samler det store net med sin stamme, og giver børn og dyr skygge og læ. Det gamle træ er ikke sygt, men omstændighederne gør alligevel, at man i morgen bliver nødt til at fælde det.

Grunden
Den gamle lærk hælder stærkt til den ene side, og for nylig knækkede en stor gren af og faldt ned til gederne (den åd de straks, og ingen kom til skade). Det gav anledning til et eftersyn, og det viser sig at hældningen kombineret med at både børn og dyr har gravet dybt i dets rødder, gør at det står ustabilt. Dem der står for at fælde træet, er også kede af at det er nødvendigt. Og de vil gerne have at folk ved hvorfor, og give os muligheden for at tage afsked.

Om træer
Det er en oplagt lejlighed til at tale om, hvad træer egentlig kan tåle. Træers forsyningsrødder befinder sig i de øverste ti centimeter, i hele området under kronen. Når man graver dem væk, svækkes træet. Og når jorden løsnes, mister rødderne grebet og træet bliver ustabilt. Ingen graver jo dybe huller og anlægger plantebede i træers forsyningsrødder af ondskab. Vi ved bare ikke nok om vores træer. Det kommer vi til at lave om på.

Træplejerne oplyser, at de lader ca 4 meter af stammen stå, så den kommer til at indgå i naturens biotop som levested for svampe og insekter, og så nettet også har noget at blive siddende i. De kommer også til at beskære robinien ved siden af, der har samme problemer, men heldigvis står mere lige. Et ekstra uheldigt tab lige for det område, hvor kommunen netop har fældet 15 store træer og nedlagt flere gamle kolonihaver, i forbindelse med Møllegade projektet.

Det er så uendelig trist at miste de store træer i byen. Nu må vi passe godt på de sidste.

No comments:

Post a Comment

Onde spam robotter ingen adgang.