18.6.21

Dokument: "GUIDE: BLOMSTER UNDER GADETRÆER"

Så lykkedes det! Det startede med en vild bekymring for vores plagede vejtræer, i forbindelse med biodiversitets puljen og invitationen til at dyrke blomster i vejtræernes bede. Udsigten til uoverskuelige ulykker ved gravearbejde i deres livsvigtige rødder.

Men nu har kommunens dygtige fagfolk grebet muligheden for at lære borgerne lidt om træer. Specifikt hvordan man planter blomster i deres bede, uden at gøre dem fortræd. Det er så godt! Der er ikke noget link til en online version endnu, men deleiveren lader sig ikke tøjle et sekund længere, her er den:

(Kopieret tekst fra kommunens fine nye guide, afventer link til online version)


Et gadetræ kæmper hver dag med mange udfordringer fra bymiljøet. Lige fra luftforurening til cykler, salt, hunde og mennesker. Gadetræet skal også klare sig med begrænset plads under overfladen til rødderne. Derfor skal vi passe ekstra godt på jorden omkring træerne, for det er gadetræets eneste kilde til næring, luft og vand.

 • -  Hvis du vil så eller plante blomster eller lægge løg i bedet må du gerne det, men plant ikke tættere på stammen end 70 cm og vær forsigtig og opmærksom på træets rødder, når du graver i jorden. Du skal bruge en håndskovl eller planteske til plantningen.

 • -  Hvis du vil plante i stedet for at så frø, skal du vælge små potter max 9 cm potter, da større planter kræver for meget gravning omkring træet.

 • -  Brug en håndkultivator eller greb til at løsne de øverste 5-10 cm af jorden, så jorden løsnes så vand og luft kan nå rødderne.

 • -  Du må ikke grave dybere end 5-10 cm og du må ikke bruge en spade, der skærer rødderne over.

 • -  Du må gerne lægge frisk, ren jord, eller sand ovenpå i et lag på ca. 5 cm, men du må ikke lægge det op ad træets stamme og du må ikke lægge mere end 5 cm på, da træets finrødder skal have adgang til luft og vand og kan blive kvalt af den nye jord.

 • -  Husk at vand grundigt bagefter.

  DU MÅ IKKE:

  - Skade rødderne på træet på nogen måde. Selv små skader kan være en indgang til svampe der nedbryder træet.

  - Plante flere træer eller store buske, da de udgør for stor en konkurrence om vand og næring

 • -  Sætte et fast hegn omkring bedet uden tilladelse. Du må gerne trække en snor, for at markere at du har plantet.

 • -  Du må ikke plante noget der bliver så højt, at det kan gøre det svært for trafikanter at orientere sig.

  Du skal altid spørge først inden du går i gang, så du sikrer dig at dem der passer træerne ved, at du har sået eller plantet. Det kan også være der er særlige planer for dit gadetræ, som du ikke kender til. Måske er der sikkerhedshensyn der gør at lige netop dette bed ikke kan plantes til.

  Her kan du henvende dig for at blive sendt videre til den rette forvalter: (email kan læses på foto herunder, så undgår vi at bots samler den op)No comments:

Post a Comment

Onde spam robotter ingen adgang.