18.12.15

Missionen fuldført!

Gør plads til den helt store opdatering på det flash-crowdfundede, borgerreddede træ, bedre kendt som Mission Ahorn. Den bliver billedtung, kronologisk og detaljeorienteret. Flytningen gik som følger: Den forreste bil med den rådne banan på forsædet, blev holdende, men de afgørende to flyttede sig helt mirakuløst. Michael fra Det Grønne Team kom først, og så kom gruset. Seks ton lyder af mere end det syner. Nemgrus manden var flink “ingen opgave er for lille”. 


Der er nu 6 ton stabil grus (værdi knap 1800 kr) til fri afhentning i Krauseparken. Sig det gerne videre.

Rampen var ingen sag. Gruset blev stampet og pladerne lagt. Det var hegnet fra helvede, der voldte de største kvaler. Det havde ingen set komme.


Græsskåneplader til minigraveren. (Hegnet før vi gik til det, heldigvis ikke som nyt, så håbet er at kunne reparere det til samme eller bedre stand.)


Det hegn lod sig bare ikke “lige trække op”. Det lod sig ikke lige noget som helst. Men vi fik vredet det fri. Reetableringshovedpinen måtte vente, for hvis det hegn ikke var fjernet, ville træflytningen være røget på gulvet, og det var ligesom ikke en mulighed.


Seneste kvalificerede bud på art, er en amerikansk ask. Men man ændrer ikke navn på en misson halvvejs, af den grund. Det er anslået 20 år gammelt, og et af natures egne træer, nemlig selvsået. Et træ der har trodset alle odds og er blevet så stort og flot, uden hjælp fra en planteskole. Det skulle bare have chancen, det træ.


Og så kom flyttevognen.


Grabseren foldede sig ud, og vores hasteindsamlede rampe gjorde sin pligt.“Neglene” blev nedsænket en for en. Det var aldrig gået, med det hegn i vejen.


Sådan ser hegnet ud nu. Vi har ringet til Ishøj Hegn for at få et tilbud på en reparation (ikke udskiftning, for det er grotesk dyrt), det får vi onsdag d. 23 dec.


Så kom vores træ på lad, og var køreklar.

Forhindring nummer to, vi ikke havde set komme: julepynt! Lavthængende ranker med tingeltangel, fik flyttevognen på omveje, men han fandt tilsidst ud på Strandboulevarden. Vi kørte foran i Det Grønne Team’s lastbil, med nedrullede vinduer og udstrakte arme, og holdt øje med at kronen på vores træ, ikke ramlede ind i noget, eller kom for nær ledninger. Vi var så tæt på mål, da missionen strandede i et kæmpekryds på Østerbrogade.

En lavthængende ledning truede. Michael, der nu brændte lige så meget for redningsaktionen som os, sagde: det må bare ikke strande her, det løser vi! Så han sprang ud af bilen, løb ud i krydset og kravlede op i træet. Et drama bedst illustreret i sort/hvid.Sammen fik flyttemand og gartner bundet kronen forsigtigt ned med reb. Ingen hysterisk dytten, det må man lade eftermiddagstrafikken.  Og så nåede vi i mål. En af kommunenes gartnere stod klar til at tage imod.


Mens træet stadig lå ned, beskar Michael de grene der havde fået knubs, for at undgå at der kommer råd.


Og så blev træet sat, og rettet til så det stod lige. I god leret jord, som kommunens gartner forklarede, endda er meget bedre for træet end der, hvor det kom fra.
Så stort at vi må på højkant. 


De nye naboer, med vores træ til venstre.


Vi gjorde det!

Træet står nu lige ud for Jagtvej nr 181. Det er træet der står tættest på metro hegnet, på hjørnet.


Der er forslag om at rejse en lille plakette med historien om træet og flytningen. Det må vi spørge kommunen, om er muligt. Og så skal vi selvfølgelig mødes og danse om vores fine træ. Det skal klart fejres, det her.

At vi fik flyttet det fantastiske træ, er takket være borgerne, der har bidraget så stort og så hurtigt. Uden den støtte, havde det flotte træ været fældet i dag. Det har vi sammen forhindret. Indsamlingen er jo foregået i to dele. Den første betalte for flyttemanden, anden omgang var til rampen. Her er støttelisten for anden omgang.


En stor tak til alle der har støttet!
Her er et overblik over de foreløbige udgifter:

Der løber mere på med hegnet, men der kom også lidt mere ind, før vi nåede at slutte indsamlingen, og det er svært at sige endnu, hvor dyrt det hegn bliver. Der bliver måske brug for lidt mere hjælp, den må vi prøve at finde. Penge der ikke bruges, tilbageføres selvfølgelig stadig.

Endelig har vi fået en sød mail fra Det Grønne Team, hvor ejerne siger at de selv vil donere 500 kr til Mission Ahorn. Det er så fint! Og i ekstra grad fordi, deres kæmpe indsats gjorde hele forskellen. Aldrig igen skal jeg undervurdere vigtigheden af, at have en handlekraftig og løsningsorienteret gartner med.

Vi kan godt være stolte af den her massive borgerindsats. Vi har gjort en kæmpe forskel, og det skal vi fortsætte med. Det kan vi godt blive enige om, ikke?


14 comments:

 1. HOLD DA FAST HVOR ER DET SMUKT GENNEMFØRT.TAK TIL ALLE SOM KÆMPEDE KAMPEN FOR TRÆET ! HVOR ER I DEJLIGE.

  ReplyDelete
 2. SÅDAN - hvor er det bare flot kæmpet!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er virkelig noget der lod sig gøre, fordi så mange troede på at vi kunne. Vi inspirerer hinanden, på den her måde.

   Delete
 3. Vi gjorde det! Men det var ikke sket uden din utrættelige kamp. Hurra for dig, for os og for træet!
  Pia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh, tusind tak, Pia. Man bliver helt opslugt af fællesskabsrusen, tænk at vi løftede den opgave. Nu er alt muligt. : )

   Delete
 4. Hej,
  Hold da op, hvor er det flot klaret. Tillykke! A job well done :-)
  Og hvor er det dog en fantastisk maskine, den der træ-optager. Jeg så sådan en første gang på YouTube for et års tid siden, men jeg troede ikke man havde dem i Danmark.
  Nu bliver det spændende at holde øje med det flyttede træ og se hvordan det klarer sig de næste par år.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mange tak. Ja, maskinen er en fantastisk opfindelse, den har reddet træer i tusindvis efterhånden. Metroselskabet har ladet ham og Træbørsen tage flere end de har fældet, det er blevet til over 300 voksne bytræer i København.

   Men kommunen forholder sig altså skeptisk, måske kan vores fine træ ændre på det, når det om nogle år viser dem hvad det stadig kan.

   Vi holder et kærligt øje.

   Delete
 5. Waaauwww 😄😄 jeg blir så glad

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er virkelig også så lykkeligt. Og på en måde som et helt nyt slags demokrati. Du må forbi og ae træet. : )

   Delete
 6. Hej
  Jeg er SÅ glad, det er lykkedes!!
  Det betyder så meget ikke kun fordi træet blev reddet,men også for at vise,det godt kan lade sig gøre. Måske kan Kommunen lære noget af det! Det må man da håbe!!
  Tak til dig, Sandra, for din kæmpeindsats og tak til alle!

  Kærlig hilsen
  Antonella

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det er præcis en sejr med så mange gode facetter. Vi har set hvad vi kan, når vi tror på det og rykker i flok. Og så kan det være, hvis træet klarer sig flot (og det gør det bare!), at kommunen vil overveje at redde flere af de træer, de fælder i dag.

   Selv tak for hjælpen, Antonella. : )

   Delete
 7. Fuld af benovelse, glæder mig til at besøge askhornen, som jeg kalder den😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja! Det er sgu da det den skal hedde på plaketten?! Hvor er det godt!

   Delete

Onde spam robotter ingen adgang.