11.4.18

De ubeskyttede

I sidste uge lød et nødråb fra en borger, at to store træer i Rådmandsgade ved den almene boligforening 3B på Nørrebro, skulle fældes. Grunden var, at en gartner havde udtalt, at det ene træ burde fældes straks, og at det andet alligevel ville følge om et år, så for at spare på liftleje, ville det være smartest at fælde begge på én gang. (Opdateret: der blev ikke brugt lift!)

Træerne på ca 50 år, var *ikke* blevet tilset af en trækyndig og der var *ikke* udarbejdet en tilstandsrapport. Den driftsansvarlige afviste at få dem tilset af en certificeret træplejer (trods borgerens tilbud om at betale for det), og hans overordnede ville ikke tage stilling til sagen. Sådan gik det til at København i dag mistede to store og flotte gamle træer. En fældning som trækyndige kalder unødvendig.

Og nu viser det sig endda, at de var tegnet ind i lokalplanen 062 Rådmandsgade. Her står der “at træerne ikke må fældes eller beskæres uden TMF godkendelse”. Teknisk er de gamle lokalplaner bare formulerede så svagt omkring træerne, at de ikke kan håndhæves. Gamle træer på privat grund har ingen rettigheder og nyder ingen beskyttelse, med mindre de er udpegede og beskrevede enkeltvis. Altså i en nyere lokalplan (efter 2006), af hvilke der udfærdiges ca. 20-30 årligt, i København. Og det er ikke godt nok: Vi når at miste de gamle træer, hurtigere end de kan skrives ind. Der må politisk fokus på den manglende beskyttelse, lige nu.


 Borgerskud fra Rådmandsgade 2. 


Skam over den egenrådige driftsperson, der i al sin arrogance og på et tyndt grundlag valgte at fælde to, i vores generation, uerstattelige træer.

No comments:

Post a Comment

Onde spam robotter ingen adgang.