21.1.16

Potentiel katastrofe lurer

Statens Naturhistoriske Museum, på hjørnet af Øster Farimagsgade og Sølvgade, skal udvides. Tirsdag var der borgermøde, hvor projektet blev fremlagt med en efterfølgende spørgerunde.

Arkitekten havde en masse at sige om den del af projektet der bygges i haven bagved, men intet om forpladsen, med bunker-bakkelandskabet og sin frodige skov af store, gamle træer. På tegningen af forpladsen, er alt barberet væk. Jeg spurgte arkitekten hvad planen er, og fik til svar at den del ikke er færdiggjort endnu. Men der skal med sikkerhed anlægges lidt over 150 cykel parkeringspladser. Vi skal dog ikke fortvivle, forsikrede han mig, for hvis de fælder de gamle træer, genplanter de selvfølgelig.

Og så ved vi allerede hvor det bærer hen. Man behøver bare at se over på modsatte hjørne, og det skambarberede Statens Museum for Kunst...

Spørgerunden blandt de fremmødte var en beskæmmende, parkeringsfikseret omgang. Træerne var kun en fodnote. Ingen står frem og kæmper for dem, og derfor er der heller ingen på det niveau, der overhovedet har dem med i beregningerne. Kan vi ikke blive bedre til at råbe op? Alle sammen? Det er alvor, det her. Vi mister vores uerstattelige gadetræer i en svimlende fart.

Bunkerne på forpladsen bruges som øvelokaler, og der er en bevægelse i gang for at bevare dem, og tænke dem ind i projektet. Den støtter vi selvfølgelig, for uden bunkerne ryger størstedelen af træere også, da deres rødder er filtret ind i fundamentet. Det kan være at man ikke kan bevare alle bunkere og træer, men nogen må tænkes ind. Det må vi insistere på.

Høringsfristen udløber lige om lidt (d. 25 januar). Både vi og Lokaludvalg Indre By vil i vores respektive høringssvar understrege træernes store betydning. Alle kan skrive på portalen, gør det endelig. Fortæl dem, at vi prioriterer andet end parkeringspladser. De har ikke besluttet skrækscenariet nedenfor endeligt endnu, lad os kæmpe for, at de besinder sig!

 Sommer 2015 vs. arkitektens vision. 

Fotos af den truede oase, fra en frodig august dag sidste år: 
 

Udsnit af to lysbilleder fra præsentationen. Forpladsens bevaringsværdige træer optalt (14 stk). Og ovenpå dem (?), cykelparkering.

Link overblik:

1 comment:

  1. Så trist at se, de gang på gang kommer med fornyelses projekter, der altid medfører, at gamle træer fældes!! Man kan kun håbe på, den her tendens, hvor det er moderne med fliser og tomme pladser,kommer til ophør!Man skulle ellers synes, at træerne skulle lige netop prioriteres i denne tid, hvor man taler så meget om klima forandringer og nødvendigheden med at nedsætte CO2 niveauer!!
    Lad os håbe på det bedste, at budskabet snart trænger ind!!

    KH
    Antonella

    ReplyDelete

Onde spam robotter ingen adgang.