18.3.15

De usynlige træer

Vi skelner i vores arbejde mellem to slags træer: parktræer og vejtræer. Vi elsker dem begge lige højt, men det er vejtræerne der har akut brug for hjælp. Pladsen de optager, er eftertragtede arealer for vejvæsen, bygherrer og byplanlæggere. I vores arbejde for netop de træer, har vi opdaget at ingen kæmper for dem, de er usynlige. Mange af dem findes ikke engang i kommunens data og der er ikke sat midler af til vedligehold, og beskyttelse mod ex. påkørsler og saltning. De er udsatte og ubeskyttede under vejarbejde og byggeprojekter, og ender ofte med at blive fældede. I bedste fald, med løfte om genplantning.

Det, man ikke taler om, er at genplantninger i byrummet er utroligt vanskelige. Der er ikke plads til rodnettet, jorden er næringsfattig, stampet for hårdt, og proppet med kabler, fibre og rør. Anlægsomkostningerne for et vejtræ, med udbedring af jord løber op i 75.000 kr pr træ, men trods det, er den gennemsnitlige levealder for et nyplantet vejtræ, kun 7 år.

“Genplantning” kan også dække over at man fjerner et voksent vejtræ, og genplanter et ungt i en nærliggende park. Det mener vi også er et skråplan. Træerne er vigtige i gadebilledet, ikke kun fordi de gør os glade, men fordi de renser luften, skaber ilt, fanger partikler fra bilforurening og absorberer støj. Træer hører hjemme i gadebilledet, og vil vil kæmpe for at bevare dem der.

Fotos af fire onde, og to gode. Hvad vil vi helst i vores by?

No comments:

Post a Comment

Onde spam robotter ingen adgang.