20.3.13

Red Dametræet!

Der bor et dametræ på Nørrebro. Det flyttede ind i Læssøesgade i 1862, og har sammen med det store træ på hjørnet udgjort selve gadens sjæl i de sidste 151 år. Det er et sjældent træ af arten Ginkgo Biloba, også kaldet et tempeltræ, der findes i både han og hun udgave. Vores er en hun, så vi har døbt hende Dametræet. Her er hun med regnbue på, fotograferet af Pauline Sinding:


Ginkgo Biloba træer kan blive op til 1000 år gamle (hvis man ellers kan holde kædesaven i ro), og er verdens ældste træart, bomstærk, resistent overfor næsten alt, og meget tolerant overfor luftforurening. En nyttig egenskab når man står plantet på byens mest forurenede strækning, hvor børnehavebørn ikke må lege ude, og beboerne frarådes at lufte ud i dagtimerne.

Det gamle træ er en berømthed, der både har fået spalteplads i Politiken, og er fundet en scrapbog værdig. Se bare her, i Politiken 31 oktober 1967:


Københavns gamle træer.
I forhistorisk tid var den plantegruppe hvortil ginkgo-træet hører, uhyre udbredt, men nu er ginkgo’en den eneste tilbageblevne - de andre er uddøde. I Japan er træet helligt - i Danmark ejendommeligt: det ligner et løvtræ, men er et løvfældende nåletræ. For et par hundrede år siden blev træet indført i Europa, og man ved, at i 1780 blev der i England indkøbt fem ginkgo’er af 500 kr. stykket. De fleste danske gingko’er er huntræer, så de bliver ikke befrugtede, men i dag er det let at købe frø i udlandet og træer herhjemme. Der kan ses ginkgo’er i Landbohøjskolens Have, plantet i 1864-65, i Haveselskabets Have, plantet 1880, i Botanisk Have og i nogle private haver, men et af de flotteste står udenfor den kommunale børnehave i Læssøesgade nær Søerne, hvor det rager højt op over hustagene. Børnehaven har til huse i en 105-årig gammel patricierejendom, der lå i en stor have, og ginkgo’en har samme ærværdige alder.


Da man i 1979 besluttede at bygge et plejehjem ud til søerne, lå det den daværende stadsarkitekt Eivind Lorenzen helt naturligt for, at trække byggeriet tilbage. En bekymret borger skrev for at sikre sig at det gamle træ blev skånet, og svaret lød:  “Ginkgo-træet er en gammel bekendt her i huset, og i byggeperioden vil der blive opsat et særligt hegn omkring træet, så det ikke lider nogen skade.”


I dag mødes kvarterets beboere og Red Byens Træer en måske sidste gang med kommunen, der planlægger at jævne alt med jorden og bygge et nyt Sølund plejehjem. Vi vil kæmpe for at vores dametræ skånes, og at man viser det hensyn som både gaden, byen og borgerne fortjener. Man slår ikke et dametræ ihjel, man tænker det ind i projektet. Når der alligevel skal være en have, så anlæg den i ginkgo-enden. Og opsæt under byggeriet et særligt hegn omkring træet, så det ikke lider nogen skade.

Links:

Om Ginkgo Biloba (engelsk, udvidet)
Sølund for alle (facebook gruppe af borgere)
Det Nye Sølund

OPDATERING:
Dametræet i Ekstra Bladet
Ginkgo'en er oprettet og anmeldt truet i Dansk Dendrologisk Forening
Gingko'en er oprettet/kortlagt på Openstreetmap.org

Og så bores der i øjeblikket efter jordprøver lige for roden af det gamle træ. Pas nu på rodnettet.


Unødvendigt!
 

No comments:

Post a Comment

Onde spam robotter ingen adgang.