30.4.21

Borger information: De Gamles By lokalplansforslag, høring indtil 5 maj.

Kommunen har besluttet at udarbejde en ny lokalplan for De Gamles By på Nørrebro. Det sker for at opføre flere store kommunale byggerier på arealet. En trefaget skole og et diabetes center der også skal tage imod hjertepatienter, og betjene hele byen. Med al den trafik og parkering på terræn der følger. 
 
De Gamles By fungerer som hele Nørrebros sparsomme åndehul, ingen lokale ønsker hele to megabyggerier i netop det område. Men kommunen konkluderer selv at de to byggerier "ikke vil udgøre en væsentlig ændring af det eksisterende miljø". Lige nu og indtil d. 5 maj, har man muligheden for at afgive høringssvar på lokalplanen. Man kan gøre det så kort eller langt som man vil, og alle svar indgår i den videre behandling af planforslaget.
 
Skriv dit høringssvar her: De Gamles By - lokalplanforslag
 

 

9.4.21

Ødelagte vejtræer i Stevnsgade

En af grundene til at vores vejtræer bukker under: hensynsløs omgang med deres bark, grene og rødder. Tre usædvanligt store (for København) vejtræer i Stevnsgade flåede og alvorligt skadede af et stilladsfirma, der er åbenlyst rygende ligeglade og ikke retter ind.

Hvor er kommunen i beskyttelsen af vores vejtræer, her? Hvis man er glad for træer og har brug for et stilladsfirma, så skal man nok overveje at springe Herlev Stillads APS over. Og hvad siger bygherren KEA Københavns Erhvervsakademi?
 
Delt indlæg:
KEA har haft et byggeri på deres ejendom i Stevnsgade 17. Stevnsgade er i den ende karakteriseret af en flot række træer. Desværre har opsætningen af stillads og arbejdet på bygningen betydet store skader på i hvert fald 3 af vejtræerne. Jeg har tidligere haft fat i kommunen - men de har ikke rigtig interesseret sig for det. I dag er de i gang med at pille stilladset ned og jeg kan se at endnu en stor gren er ødelagt. Jeg spurgte arbejderne - og de var ligeglade - de sagde at "det er hvad der sker".
 



 Opdatering 14 april 21, et svar fra bygherre KEA: 
 
Vi er rigtig kede af og ærgerlige over de skader, der er kommet på træerne, og vi tager dem meget alvorligt. Det har vi påpeget over for både byggerådgiver, hovedentreprenør og stilladsfirma. Vores lokalmiljø – også træerne – betyder meget for KEA og vores studerende, og vi er bestemt ikke ligeglade med skaden. KEA tager via vores byggerådgiver kontakt til Københavns Kommune – det er kommunens træer – for at afklare og koordinere opfølgning.
 
Med venlig hilsen
Københavns Erhvervsakademi

5.4.21

Et højdepunkt mindre

På Dr. Louises Bro fortæller skilte at det smukke rækværk om brohjørnerne skal repareres. Hjørner med store træer og frodige blomsterende buske. Processen indebærer at man nænsomt graver ca ti cm ud fra de brede sten af granit, og holder al tung trafik nede på grusarealet. Så vidt, så lettet. Men kommunen har på eget initiativ besluttet at den store og smukke syrenbusk på Tiberen’s hjørne, måtte flyttes. Ikke fordi det var strengt nødvendigt, man kunne sagtens komme til og udføre arbejdet, men fordi dens rødder skubbede en anelse til stenene. Så væk med den.

Syrenbuske kan blive 200 år gamle, den var så godt på vej. Nu ligger dens vildskab amputeret, med alle de små knopper på spring. Det rolige rum den skabte er væk. Det store partikelfilter mod den tunge trafik er fjernet. Insekter og fugle har et sted mindre at være og et af broens absolutte højdepunkter skal nu bruge flere år på at overleve og (forhåbentlig) komme tilbage med sit magiske flor. 
 
De har dog besluttet at den ikke skulle dø, men for at den skal have en chance for at overleve flytningen, har man skåret den helt i bund så rødderne kan koncentrere sig om at reetablere sig. Spørgsmålet er, hvordan kan man overhovedet finde på at træffe så ulykkelig og totalt unødvendig beslutning? Endda midt i et fokus på manglende biodiversitet? Busken udgjorde også en beskyttelse for træerne, ved at blokere for trafik, nu er der græsplæne hele vejen ind. Byens buske er ikke kun vigtige for byens udforming, men også for træerne, insekterne og dyrelivet. Og for os. Øv, København.
 
Fotos af ødelæggelsen, resterne, et fra google streetview der viser fylden som den var og det marginale pres på kantstenene og det flor vi kun kan håbe på genopstår en dag om mange år.
 
PS! Det her er ikke skrevet med had til nogen, mindst af alt gartnerne, der hver dag pusler om vores træer, forlænger deres liv og vander dem når de er tørstige. Det er for at vise dem og kommunen hvor kede af det vi bliver, og at der bør ændres praksis i de her sager. Lad naturen brede sig på egne præmisser, så må driften koste det mere og belægning rykke sig den smule.