24.12.17

En julegave der ikke skal byttes

For nyligt forbarmede Vintertjenesten sig over de 7 store træer på sløjfen ved Fredensbro, og tog dem af salt ruten. Men det store hjørnetræ var stadig udsat, fra de massive mængder salt fra kørebanen, så vi sendte et nødråb ud til kommunen. Og det blev hørt: parkforvalteren for søerne fandt plads i det stramme træbudget, til at saltafskærme det fine hjørnetræ.

Vi smækker en sløjfe på, og kalder det en julegave. Og den skal ikke byttes!


En rigtig glædelig jul til og fra byens træer.


20.12.17

Der sker noget nu!

Københavns Kommune har lige annonceret at de erstatter salt med det skånsomme og trævenlige kaliumformiat, på tre grønne cykelruter. Det vedhæftede kort med de tilføjede ruter viser en betydelig udvidelse af areal, noget der kommer til at påvirke virkelig mange træer. Og skåne grundvand, hundepoter, belægning, fodtøj og cykler. Til næste år føjes der yderligere tre års data til undersøgelsen af det alternative tømiddel, og med det bliver argumentet for at prioritere kaliumformiat kun endnu stærkere.

Det er en rigtig fin afskedsgave fra vores afgående træborgmester, tusind tak. ♥

Foto fra Rådhuset, hvor jeg lige nåede forbi og sige farvel og tak for træer. Og på vejen ud fandt en fantastisk byskov med et låg af måger.


Links:
Rutekortet (pdf)
Saltfri zone på Frederiksberg
En myte får klask (kommunen indrømmer, at salt skader træerne)
Salt vs. Kaliumformiat, Red Byens Træer 2017

8.12.17

Saltfri zone

Frederiksberg har lavet en helt enkel instruktion til, hvordan man holder fortorvet skridsikkert i frostvejr. Uden salt! Det er SÅ cool, og så ansvarligt og sympatisk. ♥ 

6.12.17

Vejsalt spolerer klimatilpasningstiltag

Spændende læsning i Ingeniøren i dag: “brugen af vejsalt kan spolere ­gevinsten ved klimatilpasningstiltag.” Klimatilpasningsprojekter går jo ud på, at aflaste kloaksystemer ved at lade naturen håndtere de stigende mængder regnvand, og her er det selvfølgelig afgørende, at vandet ikke slår naturen ihjel. Og det gør salt.

I artiklen taler man om at kaliumformiat er op til 18 gange dyrere i brug, end salt, men det er stærkt misvisende. Måske har journalisten medregnet engangsudgiften ved omstilling, som indkøb af materiel og opbevaring? Den reelle pris er meget lavere: ifølge både producenten og Vintertjenesten er kaliumformiat dobbelt så dyrt i brug som salt, og kaliumformiat er f.eks. også meget drøjere, ved frost uden nedbør.

Mere om kaliumformiat og historien bag, følger i løbet af vinteren, hvor vi kommer til at køre salt tema. Det bliver ikke kedeligt, lover det. : )

https://ing.dk/artikel/vejsalt-sender-regnvandsprojekter-pa-glatis-208996

Links:
Salt vs. Kaliumformiat, Red Byens Træer 2017