29.4.16

Her skal der sættes ind!

København har to kæmpe udfordringer: utilstrækkelig cykelparkering, og manglende beskyttelse af byens træer. På Nørrebros Runddel spurgte vi projektlederen om de havde tænkt cykelparkering ind i den nye plads. Det havde de ikke, men der ville blive opsat bænke. Forhåbentlig ville de så holde cykler væk fra stammen...


På Kultorvet er de nyplantede og yngre gingko træers bark langt mere sårbar. Her har man heller ikke beskyttet træerne, eller sat cykelstativer op. Med katastrofale skader til følge. 


 
I Aarhus har man derimod tænkt sig om, med cykelparkering og træbeskyttelse i ét. 


Fine, runde stativer. De findes, de skal bare monteres. Og det skal være nu. Kom.


18.4.16

En dejlig artikel om træer

En dejlig artikel i Politiken om træer og Peter Wohlleben, manden bag den tyske bestseller Træernes hemmelige liv. Som han siger: træerne er venner. Åh. Bogen er ved at blive oversat til flere sprog, og det kan kun gå for langsomt.

http://politiken.dk/magasinet/premium/ECE3162415/tysk-forsker-og-forfatter-traeer-kan-foele-faa-venner-og-amme-deres-boern/



5.4.16

Kalder alle øjne

Der er mange gode grunde til at holde øje med vores træer, råbe alarm og følge sagerne tæt. Først og fremmest gælder det selvfølgelig om at redde, hvad reddes kan. Dernæst er det vigtigt at få belyst hvor det går galt og give bud på hvor man kan sætte ind, så det ikke gentager sig.

Hvad kan vi selv gøre?
Af alle byens træer, er dem langs vejene de mest udsatte, men da det er også dem vi ser hver dag, er det oplagt at vi som borgere hjælper til med at passe på dem. Vi kan holde et vågent øje med dem, og anmelde problemer til vores lokale parkforvalter.

Der er flere gode eksempler på, at den slags henvendelser har gjort en øjeblikkelig forskel (dem tager vi en anden gang), men der er også sager, der udstiller større problemer. Sådan et sindssygt frustrererende tilfælde har vi lige nu, med et stakkels udsat vejtræ på Blegdamsvej, lige ved Sankt Hans Torv. Her er man i gang med at istandsætte en hel ejendom, og der er en konstant aflæsning af store og tunge leverancer.

Den 9 marts blev hele den ene side af træet, i første sals højde, flået op. Flere grene blev skrabet slemt, nogle revet helt af, mens en stor gren blev efterlandt dinglende, bristefærdig af nye forårsberedte skud. Jeg anmeldte skaden til parkforvaltningen, med fotos og kontaktinfo på den byggeansvarlige, og en beskæring blev bestilt. Fik jeg at vide.


Hvor hensynsløst har man lov at opføre sig? Der skal virkelig noget til, for at få et træ til at se sådan ud.


Afvredet forårsklar gren. Ak.

Men her 4 uger senere, er der stadig intet sket. Udover at nogen har flået den store, dinglende gren af i en nedadgående bevægelse, og dermed gjort såret større, og sværere at beskære. Man fristes til at starte en indsamling, og få løst opgaven selv, men da træet er kommunens ejendom, må ingen andre røre det.


Der er bred enighed blandt trækyndige om, at en skade skal beskæres så hurtigt som muligt. Her formuleret af en anlægsgartner: “..der bør omgående gribes ind med beskæring, reparation af opbinding og evt. afskærmning.” Kommunens egne folk, mener dog ikke at det er en hastesag, entreprenøren er bestilt, så det bliver gjort. På et tidspunkt. Vi kan genkende tempoet fra det Rockwool påkørte træ ved søerne, hvor det tog tre rykkere og seks uger at få behandlet den voldsomme skade.

Træet på Blegdamsvej skulle have jo have været tilset forlængst. Alene hvis den dinglende gren straks havde været beskåret rent, havde skaden i dag været mindre. Fordi nogen har trukket den af, er der nu et stort og ujævnt sår, med en større overflade, der gør det mere modtageligt for svamp og råd.

Hvad kan gøres bedre?
Hensynsløs omgang med træer, skal have en konsekvens. Det er et oplagt punkt, til den kommende træpolitik. Og så bør kommunen have et akut-team, der tager sig af den slags opståede skader, og lignende sager der kræver en hurtig indsats. Det kan ikke passe, at åbne sår og store afvredede grene skal hænge og dingle i vinden i ugevis, i afventen på en entreprenør. Det er bare ikke godt nok! Derudover skal vejtræer på de mest udsatte positioner, have et trafikværn, som det er praksis i andre europæiske storbyer, og endda på Frederiksberg.


Inspiration til København: Et godt Pariser værn.


Vores udsatte, ubeskyttede træ på Blegdamsvej.

Ser du skadede træer på din vej, så sig endelig til. Hvis vi alle sammen holder øje med vores træer, kan vi gøre en forskel. Kontaktinfo på Københavns parkforvaltere findes her (link), de træer der er dine, må du selv vælge.

Find din parkforvalter

Som en del af en borgerindsats for at hjælpe byens træer, vil vi prøve at mobilisere lokale øjne. Hvis vi alle sammen holder øje med de træer vi alligevel ser hver dag, kan vi hjælpe med at informere parkforvalterne om træer i nød.

Find din parkfovalter:
København er inddelt i tre zoner: Indre, Nord og Syd. Kontaktinfo er lagt ind under kortene som fotos, en anelse bøvlet, men på den måde undgår vi at botter samler info op og spammer dem.

Senest revideret 16.02.2016

Område: INDRE.

 Indre



Parkforvaltere:
Peter Norskov (Vesterbro, Christianshavn, Frederiksstaden og Middelalderbyen).
Henriette Lunn Vonsbæk (Indre Nørrebro og Østerbro).


Område: NORD.

Nord.


Byrumsforvaltere:
Signe Dragenberg (Ydre Østerbro og Nordvest, skiller ved Borups Alle)
Lærke Knudsen (Brønshøj-Husum og Bispebjerg)
Boris Koppel (Vanløse og Nordvest, skiller ved Borups Alle)

Område: SYD.
Syd.


Byrumsforvaltere:
Henrik Nielsen (Amager)
Paul Plettinx (Valby, Kgs. Enghave og Amager Fælled)